Am-yö 16.9.2015 Ahvenlampi

Avoin Keski-Suomen aluemestaruus-yösuunnistuskilpailu keskiviikkona 16.9.2015 Saarijärvellä Ahvenlammen leirintäalueella


Ratamestarin mietteitä:

Kilpailualueeksi valitsimme Ahvenlammen alueen, joka soveltuu hyvin yösuunnistukseen. Maastohan on hyväkulkuista harju-kangasmaastoa. Fin5-suunnistusviikkoa suunnistettiin osassa maastoa vuonna 2008. Maastoa on käytetty myös vuonna 2004 Leimaus-leirin harjoitusmaastona. Sikäli kummallista, että löytyy maaston osia, jossa ei ole koskaan kuitenkaan ollut suunnistuskilpailussa rasteja.

Kilpailukeskuksena toimivaa Ahvenlammen leirintäaluetta ja kisamaastoa runteli pahoin myrsky/syöksyvirtaus heinäkuun lopulla 2014. Maastossa onkin näkyvissä turmeltuneita sähköjohtoja, aitoja ym. Satoja suurten mäntyjen juurakoita ja puiden oksia löytyy myös, vaikka rungot ja valtavat kasat energiapuuta onkin alueelta korjattu pois.

Kilpailualueeksi rajattiin vain noin 2km2 alue, silti myrskyn ja maaston muiden muutosten vuoksi meni minulta noin 50 tuntia kartan uudelleen kartoitukseen/piirtämiseen. Ratamestarihomma tähän kartoitukseen verraten olikin paljon pienempi urakka. Lähes kaikki radat ovat maaston rajallisuuden takia runsasrastisia ristiratoja, pisimmillä radoilla joitain reitinvalintavälejäkin on.

Keski-Suomen Suunnistus ry on päättänyt tälle vuodelle lisätä sarjat D12 ja H12. Tässä maastossa onkin aika turvallista pienempien suunnistajien aloittaa yösuunnistusura. Maaston kielletyistä alueista ja puron ylitys paikoista tarkemmin sitten kilpailuohjeissa.

Keski-Suomen AM-yösuunnistuskin on pienempi tapahtuma kuin monet iltarastit. Kisajärjestelyissä on monessa kohtaa menty ”kevennetyin ” menetelmin. Tälläkään kertaa emme tarjoa irtorastimääritelmiä vaan ne löytyy kartasta, jos ei luota että on oikealla rastilla. Irtorastimääritteiden puuttumisen lisäksi tämänkin kisan jälkeen puhututtaa varmasti suunnistuskilpailuiden osanottomaksujen ”pienuus” verrattuna kisan eteen tehtävään työmäärään. Tässäkin kisassa työmäärä lienee vähintään tunti/osanottaja. Toivottavasti kelit suosivat järjestäjiä ja osanottajia!

Tervetuloa!
Tv: Petri Moisio