Triathlon

Triathlon lajiesittely

 

Kilpailut

 

Triathlon on kolmen lajin yhdistelmästä koostuva kestävyyslaji. Triathlon tehdään aina järjestyksessä uinti-pyöräily-juoksu. Mielikuvana monella on että laji vaatii epäinhimillistä harjoittelua mutta totuus on että kuntosarjan kilpailuissa moni on ihan tavallisia kuntoilijoita jotka haluavat voittaa lähinnä itsensä. Uinnin voi mennä vaikka rintauinnilla jos vapaauinti ei onnistu.

Matkoja on virallisesti neljä.

Sprintti 750m-20km-5km (uinti-pyöräily-juoksu)

Perus- eli Olympiamatka 1500m-40km-10km

Puolimatka 1900m-90km-21,1km

Täysmatka eli Ironmanmatka 3800m-180km-42,2km

Monessa tapahtumassa on myös joukkue-sarja jolloin kisa suoritetaan viestinä niin että jokainen joukkueen jäsenen suorittaa yhden lajin.

Yllämainituista matkoista saattaa olla kilpailukohtaisesti hiukan erilaisia versioita mutta nämä ovat matkat joilla järjestetään esim. SM-kilpailut. Koska uinti on monelle se vaikein laji niin joissain kilpailuissa kuntosarjan uinti on lyhennetty virallisesta kilpailumatkasta.

Kilpailuihin voi osallistua ilman seuran jäsenyyttä ja kilpailulisenssiä mutta esim. SM-kisoissa nämä vaaditaan.

Lähtö tapahtuu joko rannalta tai vedestä. Lähtö voi olla massalähtö jolloin kaikki lähtevät yhtä aikaa esim. ikäryhmittäin porrastettuna. Lähtö voi olla myös niin sanottu ”Rollingstart” jolloin kilpailijat lähtevät omaan tahtiin tietyn ajan kuluessa ja kilpailijan ajanotto alkaa rannassa olevan sähköisen ajanoton mukaan kilpailijan ylitettyä lähtölinjan.

Kisoissa yleensä on pyöräilyosuudella peesi kielto jolloin ei saa ajaa 10m lähempänä edellä menijää. Ohitus täytyy tehdä siirtymällä ”ohituskaistalle” ja ajamalla ohitettavan edelle jolloin ohitettavalla on velvollisuus jättäytyä 10m päähän ohittajasta. Tätä sääntöä rikotaan paljon varsinkin kisoissa joissa reitti ajetaan muun liikenteen seassa. Reitillä liikkuu tuomareita esim. Moottoripyörällä. Tuomarit voivat antaa aikarangaistuksen peesaamisesta esim. 1-5min pysähdys reitillä.

Kilpailuista löytyy listaa esim. https://www.triathlon.fi/

Facebookin "Triathlonfoorumi" ryhmä listaa myös kilpailut ja sieltä löytyy tietysti myös muuta tietoa lajista.

 

Varusteet

Kisa-asuksi kannattaa hankkia triathlon asu jonka kanssa voi mennä koko kisan vaihtamatta asuja välillä.

Uikkareilla/pyöräilyhousuilla voi osallistu mutta yleensä vaatteiden vaihtoon ei erillisiä tiloja ole.

 

Uimalaseina kannattaa käyttää avovesiuintiin tarkoitettuja pehmustettuja laseja. Kisassa saattaa saada laseihin iskuja ja potkuja jolloin pienet ja kovat allasuintiin tarkoitetut lasit saattavat olla vaaraksi.

Märkäpuku on pakollinen yleensä alle 17 asteen vedenlämpötilassa ja kielletty yli 22 asteen lämpötilassa. Kielto koskee yleensä kilpasarjaa joten kuntoilija voi uida märkäpuvulla myös yli 22 asteisessa vedessä (harvinaista Suomessa).

Märkäpuku helpottaa uintia myös kelluttamalla ja nostamalla jalkoja ylemmäs jolloin uinti nopeutuu.

Pyöräilykypärä on pakollinen varuste kaikissa kisoissa. Pyöräksi kelpaa yleensä mikä tahansa pyörä mutta cyclocross tai maantiepyörä helpottavat ja nopeuttavat pyöräilyosuutta. Karkeakuvioiset cyklocross pyörän renkaat kannattaa korvata sileillä paremmin rullaavilla maantierenkailla Triathlonpyörän voi hankkia sitten jos laji puraisee oikein kunnolla.

Juoksuosuudelle tarvitaan juoksutossut.

Numerolappu kiinnitetään kuminauhaan ja numero on pyöräily osuudella selän puolella ja käännetään juoksuun lähtiessä etupuolelle. Uintiosuudella ei käytetä numerolappua.

Käytettyjä varusteita kannattaa etsiä esim. https://www.tori.fi/ http://www.fillaritori.com/

Facebookin ryhmä "Triathlonkamapörssi"

 

Harjoittelu

Harjoittelu koostuu näistä kaikista lajeista ja ainakin pyöräily-juoksu-yhdistelmiä kannattaa tehdä jotta jalat tottuvat lajinvaihtoon.

Talviaikana hiihto on erinomainen harjoitusmuoto myös triathlonistille.

Harjoittelu koostuu hyvin pitkälti kevyttehoisesta kestävyysharjoittelusta. Kaikkiin lajeihin voi sisällyttää nopeampia ja suuremmalla teholla tehtyjä osia. Pyöräilyyn voi sisällyttää myös osuudet joissa poljetaan matalilla kampikierroksilla ja sitten taas vastaavasti normaalia suuremmalla kadenssilla.

Ennen kilpailuun lähtöä kannattaa harjoitella myös vaihdot kaikilla varusteilla. Avovesiuinti on myös asia jota kannattaa harjoitella ennen kilpailua.

Ilmaisia harjoitusohjelmia löytyy netistä ja esim. triathlonhaaste.fi tarjoaa ilmaisia useamman tason harjoitusohjelmia.

 

Hyvää kirjallisuutta esim.

Triathlon, Voita itsesi. Boman, Hagqvist, Kotiranta