Pyöräsuunnistus

Pyöräsuunnistus on yksi suosiotaan koko ajan kasvattava suunnistuksen alalaji. Pyöräsuunnistuksessa liikutaan, kuten perinteisessä tossusuunnistuksessakin, karttaa ja kompassia hyödyntäen - lähdöstä maaliin - kartalle merkityn reitin osoittamassa järjestyksessä. Pyöräsuunnistuksessa edetään polkupyörällä ajaen (tai sitä taluttaen) erilaisia uria myöten rastilta toiselle. Oikominen on kotimaisissa kisoissa pääasiassa sallittua, mutta silloinkin pyörän ja suunnistajan tulee pysyä koko ajan yhdessä!

Pyöräsuunnistuksessa on aina käytettävä kypärää. Karttaa varten on myynnissä erilaisia karttatelineitä, joka kiinnitetään pyörän ohjaustankoon. Karttatelineen käyttö kisoissakaan ei ole pakollista, mutta se sujuvoittaa kartan lukemista ja tekee pyörän hallinnasta turvallisempaa. Muita suositeltavia tarvikkeita on rannekompassi, renkaanvaihto- tai paikkausvälineet sekä juomapullo.

Pyöräsuunnistuskartta eroaa hieman tavallisesta suunnistuskartasta. Urat eli polut ja tiet on merkitty karttaan niiden etenemisnopeuden mukaan. Yleensä käytetään neliportaista uraluokitusta, jossa pisteviiva on hyvin hidas ja vaikeasti polkemalla edettävä ja paksu musta viiva on hyväpohjainen nopeasti polkemalla kuljettavissa oleva ura. Myös maaston pieniä yksityiskohtia, kuten esim. kiviä ja kumpareita on poistettu kartasta, kartan nopean luettavuuden parantamiseksi. Pyöräsuunnistus onkin vauhdikas laji ja toivommekin, että jos kiinnostuit, niin olet yhteydessä Pullistuksen suunnistajiin. Pyrimme järjestämään joka kesä tilaisuuden pyöräsuunnistuksen testaamiseen torstairastien yhteydessä.

Yhteyshenkiö: Jaana Tissari (jaana_tissari (at) hotmail.com)

Anu Kaunasissa